• Parhaan hinnan takuu
  • Ilmainen toimitus yli 50€ ostoksille
  • 30 päivän palautusoikeus

Silmälääkäri Tr. Merle Piik antaa neuvoja!

Mitä kaikkea piilolinssien käyttäjien tulisi tietää?

Ensinnäkin muistutamme, että piilolinssien käyttöaika alkaa siitä hetkestä, kun steriili paketti on avattu ja linssi on ensimmäistä kertaa asetettu silmään, eikä se riipu paljoa siitä, kuinka usein linssejä käytetään.

Kaikille linsseille valmistajat ovat antaneet selkeät määräykset, kuinka kauan linssejä voi pitää. Linssien käyttö pidempään kuin määrätyn ajan verran ei välttämättä alussa heti aiheuta ärtymystä, mutta pitkällä aikavälillä linssien käyttö yli määrätyn ajan voi aiheuttaa pysyviä vammoja.

Mitä tehdä:

Koska asetat linssit omiin silmiisi, on tärkeää, että ne ovat puhtaat, jotta välttäisit lian joutumista silmiin, mikä puolestaan voi aiheuttaa erilaisia komplikaatioita. Pese kädet puhtaalla vedellä ja saippualla (saippua saisi mieluiten olla tuoksuton) ja kuivaa puhtaalla liinalla. Avaa vasta sen jälkeen linssipakkaus.

Vaikka linssit ovat itse asiassa kestävämmät, kuin miltä ne tuntuvat, voi silti valitettavasti tapahtua tilanteita, joissa linssi vaurioituu. Jotta linssit kestäisivät koko määrätyn käyttöajan, vältä linssien koskettamista kynsillä. Lisäksi tärkeää on varmistaa linssinesteen määrä kotelossa. Nestettä pitäisi olla tarpeeksi, jotta linssi olisi täysin peitetty, tosin ei koko kotelon täydeltä, sillä silloin linssi voi jäädä kotelon kannen väliin.

Usein on aikakausia, joina linssejä ei pidetä silmissä. Liittyi se sitten vilustumissairauksiin tai yksinkertaisesti silmälle levon antamiseen. Sinä aikana tulee ehdottomasti varmistaa, että linssit eivät kuiva kotelossa. Suosittelemme vähintään kerran viikossa tarkistaa linssien tila ja vaihtaa seissyt neste uuteen. Näin voit pitää linssit ihanteellisessa kunnossa, ja ottaessasi ne käyttöön uudestaan, linssit eivät aiheuta epämukavuuden tunnetta.

Linssien käsittelyssä yhtä tärkeää kuin käsien puhtaus on myös kotelon puhtaus. Jokaisen kerran jälkeen, kun olet ottanut linssit pois kotelosta, huuhtele kotelo huoltonesteellä, ja jätä se auki kuivamaan. Älä missään nimessä käytä kotelon huuhteluun hanavettä, sillä siellä voi olla mikroorganismeja, jotka silmään joutuessaan voivat aiheuttaa tulehduksen.

Koska linssien käytössä todella tärkeää on hygienia, on tärkeää myös vaihtaa linssikoteloa. Meidän silmälääkärimme suosittelee kotelon vaihtamista yhtä usein, kuin vaihdat linssit, tosin yli kolme kuukautta ei kuitenkaan kannata käyttää yhtä ja samaa koteloa.

Aseta linssit silmään ennen kosmetiikan käyttöä, niin on pienempi mahdollisuus, että jotain jää linssin alle, eikä aiheudu epämukavuuden tunnetta. Kun poistat kosmetiikkaa, ota ensin linssit pois silmästä, ja puhdista sitten silmät.

Vaikka suurimmassa osassa linssejä on UV-suoja, se ei ole silti tarpeeksi vahva auringonsäteilyltä suojaamiseen. Vahva auringonvalo alkaa myös kuivattaa linssejä. Siinä tapauksessa suosittelemme kosteuttavien silmätippojen käyttöä, jotka takaavat mukavuuden tunteen. Tietokoneella työskennellessä suosittelemme myös kosteuttavien silmätippojen käyttöä, sillä pidemmän aikaa näyttöä katsellessa silmien räpyttely hidastuu. Huom! Ennen solariumia suosittelemme linssien ottamista pois silmistä, tai myöskin kosteuttavien silmätippojen käyttöä.

Vaikka monia linssejä voi pitää päivälinsseinä joka päivä tai jopa vuorokauden ympäri, suosittelemme kuitenkin mahdollisuuksien mukaan kerran viikossa yhtä linssitöntä päivää. Lisäksi tulisi pitää mielessä, että raskaus saattaa pienentää linssinsietokykyä.

Mitä ei tule tehdä:

Jos sinulla on linssit, jotka on tarkoitettu ainoastaan päiväkäyttöön, noudata ehdottomasti myös näitä ohjeita. Päiväkäyttöiset linssit eivät yleensä päästä läpi yhtä paljon happea, kuin ympärivuorokautiset linssit, minkä takia herätessä syntyy epämukavuuden tunne ja ärtymys.

Ei ole ollenkaan hyvä idea lainata omia linssejä jollekulle toiselle. Linsseihin tulisi suhtautua kuin hammasharjaan. Jokaisella on omansa, ja kun joku on jo kerran käyttänyt sitä, ei ole ollenkaan suositeltavaa lainata hammasharjaa toiselle. Myöskin linssien asettaminen suuhun, huuhelu vedellä tai muilla nesteillä, jotka eivät ole siihen tarkoitukseen tarkoitettuja, on erittäin huonoa sekä sinun silmiesi hyvinvoinnille että linsseille.

Suurimmalle osalle ihmisiä on tavallista potea kerran vuodessa nuhaa, yskää ja muita flunssasairauksia. Älä käytä linssejä sinä aikana. Sairauksista johtuvat bakteerit voivat sitä kautta joutua silmään, mikä saattaa aiheuttaa tulehduksen ja epämukavuuden tunteen.

Linssien kanssa uinti tarkoittaa kontaktia suolaisen tai kloorisen veden kanssa. Sekä suola että kloori vaurioittavat linssejä, mikä tarkoittaa, että käyttöaika lyhenee, ja linssit ovat epämukavammat silmissä. Uimaan mennessä suosittelemme uimalasien käyttöä, sekä saunaan tai suihkuun mennessä linssien ottamista pois kokonaan.

Millä tahansa hetkellä voi syntyä tilanne, jossa tarvitsee viipymättä poistaa linssit tai puhdistaa ne. Jotta se tilanne ei muuttuisi tragediaksi, suosittelemme aina puhtaalla linssinesteellä täytetyn kotelon pitämistä lähettyvillä. Muistutamme, että eri linssinesteitä ei ole hyvä käyttää samanaikaisesti, koska niin voi helposti aiheutua silmien ärsytys.

Virheet piilolinssien käyttötavassa tai huollossa saattavat aiheuttaa ongelmia sarveiskalvossa.

Kaikkein vaarallisin on sarveiskalvon mikrobitulehdus eli keratiitti. Keratiitin voivat aiheuttaa eri mikrobit sekä alkueläimet. Acanthamoeba on erittäin yleinen alkueläin, joka elää mullassa ja makeassa vedessä. Ameeba voi silmään joutuessaan aiheuttaa todella kipeän keratiitin, joka pahimmassa tapauksessa saattaa johtaa näön menetykseen infektoituneessa silmässä. Ameebainfektion voi saada silmän ollessa kosketuksessa uimahalli- tai jopa hanaveden kanssa. Linssien kastaminen veteen suurentaa infektion riskiä huomattavasti, sillä ameeballe on mielestä asua silmän ja linssin välissä. Mikrobisen keratiitin oireet ovat valonarkuus , näön hämärtyminen, limainen tai märkivä vuoto silmästä, punainen silmä, kipu ja silmäluomien turvotus. Piilolinssien vääränlainen käyttö saattaa aiheuttaa akuutin punaisen silmän, sarveiskalvon reunan haavaumia, infiltratiivistä keratiittiä, sarveiskalvon pinnan vaurioita ja papillaarisidekalvon tulehdusta. Kaikissa näissä sairauksissa silmä on punainen, esiintyy kipua, vaihtelevissa määrin valonarkuutta, hankaustunnetta ja kyynelvuotoa.

Tarkistakaa joka päivä ja varmistakaa, että näkö on selkeä, silmät tuntuvat mukavilta eivätkä punoita. Jos silmänne eivät täytä vaikka yhtä näistä ehdoista, lopettakaa piilolinssien käyttö ja ottakaa yhteyttä silmälääkäriin.

Siitäkin huolimatta, että piilolinssien käytössä ei ilmene ongelmia, suosittelemme kerran vuodessa silmälääkärillä tai optometristillä käyntiä. Hän tarkistaa silmät ja tarvittaessa muuttaa linssien parametrejä, käyttötapaa tai hoitonesteitä. Kaikki tietenkin sitä varten, että näkö olisi ihanteellinen ja mukava.

Dr. Merle Piik
Pupilo.fi silmälääkäri